Päivi Iivonen Toiminnan nainen, jolla on aito halu vaikuttaa

Työsuhde ilman työtä

Jos sinulla on nollatyösopimus, et välttämättä tiedä montako tuntia sinulla on seuraavalla työvuorolistalla töitä. Nollatyösopimuksille on yhteistä työaikaa ja työntekoa koskevien ehtojen väljyys ja joustavuus. 

Tällaiset sopimukset voivat olla hyödyllisiä työnantajille, koska ne tuovat joustoa. Sopimus jättää kuitenkin työntekijän ilman suojaa ja tuo ongelmia muun muassa siinä milloin työntekijä katsotaan tulevan työttömäksi. Vaikka työtunteja ei tarjottaisi, on työsopimus kuitenkin yhä voimassa ja sen purkamisesta voi joutua karenssiin. 

Työntekijöiden näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää on huolehtia siitä, että oikeus lainmukaisiin ja kohtuullisiin työehtoihin toteutuu myös nollatyösopimuksissa.  

Tarve nollatyösopimukselle voi syntyä myös työntekijän aloitteesta, joista esimerkkinä opiskelijat ja eläkeläiset, joille joustavat työajat usein sopivat kiinteitä työaikoja paremmin. Nollatyösopimus on ongelmallinen myös siinä mielessä että se mahdollistaa sairausajan palkan maksamisen ja palkallisen vuosiloman antamisen kierron. Toimeentulonsa turvaamiseksi työntekijät ovat enemminkin halunneet tehdä töitä kuin pitää heille kertynyttä vuosilomaa. 

Nollatyösopimukset aiheuttavat työntekijöille epävarmuutta, työsuhteeseen ja sosiaaliturvaan liittyvien etuuksien menetystä ja toimeentulo-ongelmia. Nollatyösopimuksella työskentelevällä on oikeus soviteltuun työttömyyspäivärahaan niiltä ajoilta, jolloin työtunnit jäävät vähäisiksi. Sen sijaan työttömyysturvaetuuksien maksamiselle asetettava karenssiaika voi nollatyösopimuksen perusteella työskentelevälle työntekijälle olla joissain tilanteissa kohtuuton. 

Karenssi asetetaan lähtökohtaisesti silloinkin, kun työntekijä päättää nollatyösopimukseen perustuvan työsuhteen, vaikka työtä ei olisi sopimuksen mukaan tarjottu pitkään aikaan. 

Työsopimukset eivät saa aiheuttaa työntekijöille epävarmuutta, työsuhteeseen ja sosiaaliturvaan liittyvien etuuksien menetystä tai toimeentulo-ongelmia, siksi nollasopimuksien osalta tarvitaan muutos parempaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Poliitikkojen ongelma on hoitaa sosiaaliturvalainsäädäntö ajan tasalle.

Jos taas haet jonkinlaista velvollisuutta työllistää vaikka työtä ei olekaan niin toivottavasti johdattaa esimerkillä ja palkkaat vaikka edes joka kymmenennen kortiston jonosta.

Ai vai oliko tarkoitus että vain _joku toinen_ saa tämän velvollisuuden?

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

Montako ihmistä olet työllistänyt? Montako tulet työllistämään?

Jouni Nordman

Jos olet yrittäjä, niin et tiedä miten investoida kun Demarit ovat hallituksessa, sillä vero linjat muuttuvat vuosittain.

ulf fallenius

Palkkatyöläinen on pikkuhiljaa menneiden talvien lumia koska tulevaisuus tuo itsensä työllistäviä enemmän ja enemmän.Työnantajat ei ole kiinnostuneita olla sosiaalihuolto joka palkkaa näitä ainoastaan etuja hakevia ihmisiä missä usein suoritus on heikointa laatua.Nollasopimuksia ei joudu tosi ammattilaiset koskaan tekemään.

Toimituksen poiminnat